Het is al vervelend genoeg als je ’s ochtends je ruiten moet krabben. Nog vervelender is het als je vervolgens niet kunt vertrekken omdat je autoslot- en of deur vastgevroren is. Het is verleidelijk om hard aan de deurhendel te trekken of heet water over de deur te gooien. Maar de kans op schade of nog meer problemen is dan groot. Tijd voor wat handige tips dus.

  1. Rietje of een aansteker

Krijg je het slot niet open? Blaas dan in het slot! Het kan wat raar overkomen en misschien moet je even checken of je overburen niet toevallig uit het raam kijken, maar het werkt vaak wel. Eventueel kun je de pret nog verhogen door een rietje te gebruiken en via een rietje in het slot te blazen. Vind je dit toch een beetje raar, dan kun je ook met een aansteker je sleutel verwarmen en daarna je sleutel steeds een stukje verder in het slot steken. Herhaal dit een paar keer en je slot zal steeds meer ontdooien.

Wist je trouwens dat er coaches voor auto’s bestaan? In Amerika hebben ze er in ieder geval één: Lauren Fix. Ze geeft wel handige tips.

  1. Ochtendgymnastiek

Krijg je vervolgens na je slot ook je autodeur niet open? Gooi even je gewicht tegen de deur (heb je nog iets aan de extra kilootjes van kerst) en vaak gaat de autodeur daarna wel open. Of kijk of een andere autodeur wel open gaat. Het vergt wat klim- en klauterwerk om op de juiste stoel te belanden, maar dan heb je gelijk ook je ochtendbeweging gehad. Door de motor aan te zetten, zal vervolgens het ijs ontdooien en de deur weer opengaan.

  1. Gebruik een hoes

Om te voorkomen dat je autodeur vastvriest, kun je een hoes over je auto plaatsen. Dat scheelt je gelijk ook het krabben van je ramen. Het kost even moeite, maar dan heb je ook wat.

  1. Zorg goed voor de rubbers

De boosdoeners zijn vaak de rubbers van je autodeur. Vooral bij wat oudere auto’s zijn deze rubbers uitgedroogd of hebben ze scheuren. Hierdoor kan er water in de rubbers komen, waardoor ze bij kou vastvriezen. Er zijn allerlei middeltjes op de markt om de rubbers hiertegen te beschermen. Zo heb je ‘professionele’ middeltjes zoals rubberspray en rubberstick, of de meer huis- tuin- en keukenmiddeltjes zoals vaseline en talkpoeder. (Wij moesten meteen aan deze grap denken…) Over deze middeltjes zijn de meningen wel verdeeld. Zo kunnen ze op de lange termijn soms juist schade aan de rubbers aanbrengen. En gebruik je talkpoeder, dan loop je bovendien de kans dat je kleren vies worden. Dat wil je liever niet als je naar een afspraak moet.

  1. Love is an open door

Als je na alle moeite eindelijk in je auto zit, wil je het misschien wel uitzingen van vreugde. Bijvoorbeeld met het liedje van Frozen – Love is an open door. En het liefst draai je daarbij je raam natuurlijk open, zodat de buren die je hebben zien blazen en ploeteren ook kunnen meegenieten. Als je ruiten dan ook nog bevroren blijken te zijn, dan zit er maar één ding op… Geduld hebben tot ze ontdooid zijn.

Goede autorit gewenst!

Share
top