Is je auto eindelijk van ijs, sneeuw en pekel verlost, krijgt het in het voorjaar en de zomer weer hele andere uitdagingen voor de kiezen. Vogelpoep, dode insecten, teer en plakkerige troep uit de bomen, noem maar op. Wij vertellen je hoe je het veilig van je auto verwijdert.

Vogelpoep

Je auto gedecoreerd met vogelpoep? Haal het dan altijd zo snel mogelijk weg. De zuren in vogelpoep zijn schadelijk voor de lak van je auto. Je kunt dit het beste doen met warm water en een doekje of spons. Is het al opgedroogd? Leg er dan een kletsnatte doek of een natte spons op. Even in laten werken en je kunt het zó wegvegen.

Kun je de vogelpoep niet direct weghalen? Zet je auto dan in elk geval niet in de zon. Want door het felle licht en warmte trekt het schadelijke zuur nóg sneller in de lak van je auto.

Lakschade door vogelpoep voorkom je het beste door je auto regelmatig in de wax te zetten. Wax beschermt je lak en zorgt ervoor dat de zuren van vogelpoep er niet direct in kunnen trekken. Helemaal voorkomen dat een vogel zijn behoefte over je auto uitstrooit wordt lastig. Maar parkeren onder een boom zorgt altijd voor wat extra risico …

Zwarte stipjes teer

Bij wegwerkzaamheden wordt vaak met hete teer gewerkt. Er is dan altijd kans dat er iets van op je lak terecht komt. Je ziet dan kleine, hardnekkige zwarte puntjes. Gebruik in dat geval geen bijtende huismiddelen zoals wasbenzine, thinner of terpentine om dit weg te halen. Ook polijstmiddelen zijn geen goed idee. Wat wél goed en veilig werkt is een blokje autopoetsklei (‘detailing klei’). Kneed dit blokje tot een rond plat lapje en laat het met veel water over de teervlekken glijden. Je kunt het blokje steeds opnieuw tot een nieuw lapje kneden. Als er geen schoon plekje meer is, gooi je hem weg. Je kunt ook een teerverwijderaar kopen die je op de teer sprayt. Wel tasten deze sprays vaak je waxlaag aan. Zet dus altijd je auto opnieuw in de wax als je dit gebruikt.

Insecten

In het voorjaar en de zomer veranderen de grill, motorkap en voorruit van je auto in 1 groot insectenkerkhof. Ook hiervoor geldt: zoveel mogelijk direct verwijderen om schade aan je lak te voorkomen. De zon kan de dode insecten namelijk in je lak branden. We snappen ook dat dat niet altijd haalbaar is. Heb je dus veel opgedroogde insecten op je auto zitten, dan heb je toch vaak een bus insectenverwijderaar nodig. Voordat je dat gebruikt, verwijder je eerst zoveel mogelijk vuil en stof met wat schoon warm water. Doe dan wat insectenverwijderaar op een microvezeldoek en leg deze op de vuile plek van je auto of spray het direct op de plek. Even in laten trekken en je wrijft het er zo af. Is het toch wat hardnekkig? Ga dan niet heel hard boenen, maar herhaal deze stap en gebruik eventueel een ‘bug towel’. Deze doek is speciaal gemaakt om o.a. insecten veilig van je auto te verwijderen. Spoel de plek altijd af met schoon water.

Kleverige auto door honingdauw

Staat je auto vaak onder of dichtbij bomen? Dan heb je vanaf half mei grote kans dat er een plakkerig goedje op je auto zit. Deze zogenaamde ‘honingdauw’ komt uit het achterwerk van bladluizen. Meestal kun je honingdauw makkelijk verwijderen met een microvezeldoekje en een emmertje warm water met milieuvriendelijke autoshampoo.

Soms kan de overlast zó erg zijn, dat je beter een autohoes kunt gebruiken als je niet elke keer je auto wilt soppen. Maak dan wel eerst je auto schoon en gooi hem niet over een vieze auto. Het vuil kan dan door de hoes over je lak gaan schuren.

Vieze autoruiten

Ook je autoruiten kunnen door stof, zand, pekel en vetten uit brandstof behoorlijk vies worden. Dat is niet alleen vies, maar ook gevaarlijk omdat je zicht minder wordt. Gelukkig maak je ze makkelijk schoon. Ga aan de slag met een emmer warm water met wat afwasmiddel of autoshampoo, en een autospons. Spoel af met schoon water. Gebruik daarna nog een glasreiniger om de ruiten verder op te poetsen. Verwijder de glasreiniger met een katoenen doek. En wrijf met een microvezeldoekje de ruiten weer glanzend en streeploos schoon. Gebruik in elk geval nooit ammoniak voor je autoruiten. Dit tast namelijk het rubber, vinyl of leer van je auto aan.

Even samenvattend

De meeste vlekken en aanslag zijn met een emmertje warm water en allesreiniger goed te verwijderen. Gebruik in elk geval nooit huismiddelen zoals azijn, wasbenzine of thinner om vuil of aanslag te verwijderen.

Een slimme investering is de ‘bug towel’. Dit is een speciale doek waarmee je veilig (dus zonder krassen) dode insecten, vogelpoep en boomsappen van je auto verwijdert. Super veelzijdig dus. Gebruik hem in combinatie met autoshampoo of insectenverwijderaar en je hebt je auto zó weer schoon.

Regelmatig je auto in de wax zetten helpt lakschade door allerlei aanslag, vuil en vogelpoep zoveel mogelijk te voorkomen.

Share
top