Een auto in het verkeer kan erg vies worden, dit kan behoorlijk wat hinder met zich meebrengen. Denk aan slecht zicht, doordat de autoruiten niet meer helder zijn. Of slecht zichtbaar in het donker, omdat de autolampen geen optimaal licht meer kunnen verspreiden. Naast de voor de hand liggende redenen, zijn er nog genoeg andere redenen om je auto goed te onderhouden. Kortom, genoeg redenen om hier verandering in te brengen.

  • Onderhoud en levensduur van de auto

De levensduur kan aanzienlijk worden verlengd bij het goed onderhouden van je auto. De auto wordt dagelijks blootgesteld aan een hoop invloeden. In de zomer kan dit stof/zand zijn, hars, vogelpoep, of modder bij een regenachtige dag. Dit wil je zo snel mogelijk verwijderen, vogelpoep bijvoorbeeld bevat zuren, welke je lak permanent kunnen aantasten. Dit proces wordt zelfs versneld door het uv licht van de zon. Zand dat met een regenbui op je auto terechtkomt, kan een schurend effect hebben dat zorgt voor kleine krasjes. Van belang is dat dit zo snel mogelijk wordt afgespoeld. In de winter is met name de pekel op de wegen tegen gladheid, een killer voor je auto. Dit komt op plekken die niet direct zichtbaar zijn. Het zout kan het roestproces behoorlijk versnellen, vooral op plekken waar de lak al licht beschadigd is. Denk aan steenslag.

  • Goed zicht en veiligheid

Onderhoud en levensduur

Regelmatig je auto wassen is vooral van belang voor de levensduur van de auto. Een beetje viezigheid is geen probleem, maar vuil op je auto kan na verloop van tijd schade veroorzaken. Neem bijvoorbeeld strooizout. Lak, rubber, kunststof en de carrosserie lijden enorm onder het zout dat zich invreet in het metaal en de lak. Het zout kan het roestproces behoorlijk versnellen, vooral op de plaatsen waar het metaal en de lak al licht beschadigd is, bijvoorbeeld door steenslag of kleine krasjes. De pekel komt in contact met het onbeschermde metaal en dat heeft roest tot gevolg. Ook voor lichtmetalen velgen is strooizout funest. Maar ook zand kan de lak ‘schuren’, met name bij de bewegende delen, zoals de stootlijsten en bumper. Dat veroorzaakt doffe plekken, krassen en schaafplekken in je lak en kan ook weer tot roest leiden. Of neem vogelpoep. Het zuur in de uitwerpselen kan je autolak aantasten. Zeker in de zomer, met een felle zon, is het snel verwijderen van vogelpoep noodzakelijk om aantasting van de lak te voorkomen.

Veiligheid in het verkeer

Je auto wassen is ook goed voor je eigen veiligheid. Een schone auto is goed zichtbaar voor het overige verkeer. Je autolampen hebben bijvoorbeeld meer lichtopbrengst dan wanneer de koplampen vuil zijn en dat vuil het licht tegenhoudt. Ook zijn je richtingaanwijzers en remlichten veel beter zichtbaar voor het andere verkeer. En wat dacht je van het zicht door je autoruiten? Daarnaast is het nodig om het vuil regelmatig te verwijderen om de camera’s, sensoren en lasers op de auto schoon te houden. Tenslotte valt een auto die glanst sneller op voor het overige verkeer. Het glinsteren en weerkaatsen van licht vanaf de schone lak maken de auto zichtbaar. Uit onderzoek blijkt dan ook dat een schone auto tot 4 keer sneller wordt opgemerkt dan een vuile.

Diepe glans en mooi schoon

Onderhoud, levensduur en veiligheid zijn natuurlijk belangrijk, maar in veel gevallen wassen mensen vooral ook omdat de auto er dan weer mooi uit ziet. De lak van de auto glanst diep en de auto ziet er mooi schoon uit. Veel mensen zijn trots op hun kostbare bezit en willen genieten van de mooie lijnen, de glanzende lak en stoere velgen. Daar genieten ze niet alleen zelf van, maar ook andere autoliefhebbers.

Ontspanning en lichamelijke beweging

Heel veel mensen vinden het fijn om in het weekend en bij mooi weer de auto te wassen. Het is een activiteit waarvan het resultaat voldoening geeft. Je ziet immers meteen het verschil met voor het wassen. Het is een activiteit die ontspannend is, je hoeft even nergens aan te denken tijdens deze relatief simpele taak. Vergeet tenslotte niet dat auto wassen ook nog een lichamelijke activiteit is. Het draagt bij aan je dagelijkse beweging.

Kortom het wassen van je auto heeft een hoop voordelen.

Share
top